Dressuur

Dressuur wordt vaak in gedachte betiteld als saai. Gewoon een stel figuren rijden in de piste, maar niks is minder waar. Zodra jij als ruiter weet, hoe jij je paard kunt benaderen, zodat hij jou beter begrijpt, ontstaat er een super samenwerking tussen mens en dier. Dan maakt het niet uit of de ruiter, die kennis toepast in de dressuurring, de springpiste of lekker tijdens een buitenrit. 

De hoofdzaak is, dat er teamwork ontstaat tussen ruiter en paard vanuit fijne hulpen en de gehoorzaamheid van het paard. Daardoor gaan paard en ruiter de dressuuroefeningen samen leuk vinden en kan dat uitgebreid worden. 
Al dan wel of niet concours gericht. Ook begeleiding op concours behoort tot mijn diensten.

 

Daarnaast is een goede dressuurbasis van belang voor de lichamelijke opbouw van een paard, dat van nature geen mens hoeft te dragen. Het is dus zeer belangrijk, dat het paard leert hoe hij zijn lichaam kan gebruiken, maar ook de conditie en balans opbouwt om samen met de ruiter fijne momenten te mogen beleven. 

 

In mijn dressuurlessen ga ik daarom dieper op zaken in zoals:

  • gedrag van het paard (dat vertelt heel veel en wordt vaak niet gezien of naar geluisterd)
  • de lichamelijke gesteldheid van ruiter en paard (zonder fitheid van beide partijen wordt paardrijden een workout in plaats van ontspanning en sport)
  • het juiste bit en zadel (als dit niet in orde is, kan een paard niet fatsoenlijk bewegen en zal er altijd verzet optreden)
  • houding en zit van de ruiter (zonder de juiste houding en zit is de ruiter een storende factor voor een paard. Dit zorgt weer voor lichamelijke klachten bij zowel ruiter als paard)
  • dan natuurlijk last but not least de juiste hulpen en alle uitleg daaromtrent (dit, zodat het paard de ruiter snapt en makkelijker de hulpen gaat opvolgen)

Ik kijk naar het hele plaatje om op die manier de harmonie tussen paard en ruiter te verbeteren, zodat er met plezier en harmonie gereden kan worden. 

 

Heeft u nog vragen of interesse, dan kunt u onder de knop Contact het formulier invullen.